· 

Work-life balance is een mythe

photo credit: Fidel Fernando via Unsplash
photo credit: Fidel Fernando via Unsplash

Streven naar die perfecte work-life balance is een regelrechte ticket naar teleurstelling. Naar het gevoel dat je tekort schiet en niet goed genoeg bent. Want work-life balance is een mythe. 

 

Is het dan onmogelijk om je leven zo in te richten dat je plezier hebt in je werk en tijd (en energie) hebt om die dingen te doen die je belangrijk vindt? Zeker niet. Maar dat perfecte work-life balance plaatje dat we zo helder in ons hoofd hebben is niet de manier om dat fijne leven te creëren. 

 

Denk er maar eens over na. Wat is jouw plaatje van work-life balance? Hoe zie jij dit als ambitieuze, werkende vrouw? En daarbij maakt het uit of je wel of geen gezin hebt. Want er zijn altijd vrienden, familie, hobby’s, en de wens om een gezond leven te leiden. Hoe ziet work-life balance er voor jou uit? Waarschijnlijk: een overvolle mix van dit alles. Waarbij je alles natuurlijk goed moet doen en er succesvol in moet zijn. En dan moet je er ook nog een mooi, net, schoon huis bij hebben. Zonder bergen was. Want stel je voor dat er iemand onverwachts langskomt… 

 

De term work-life balance lijkt te impliceren dat werk aan de ene kant van de weegschaal ligt en je volledige leven aan de andere kant. En dat moet dan in perfecte balans zijn. Evenveel energie, evenveel tijd, evenveel voldoening, evenveel aandacht, evenveel succes aan beide kanten. Constant. Ongeacht de fase waarin je leven zich bevindt. Maar balans is nogal precair en ben je zo kwijt. En dan stort alles als een kaartenhuis in elkaar. 

 

In onze zoektocht naar die ongrijpbare balans gaan we als vrouwen vooral harder werken en proberen. Meer doen. Meer moeten. Nog iets op de to-do lijst zetten. Want als we nu maar lekker op zondagochtend met z’n allen aan verplichte self-care doen, dan komt het eindelijk goed. 

 

Niet dus. 

 

Ik leer vrouwen om anders te kijken naar dit plaatje. Niet werk aan de ene kant en je leven aan de andere kant van de weegschaal. Je hele leven is de weegschaal. Zo’n weegschaal met één mooi glimmend schaaltje. En jij kiest wat je erop legt, de hoeveelheid, de combinatie en vooral: waarom je het neerlegt. Want de weegschaal ziet er niet exact hetzelfde uit in alle fasen van je leven. En dat is prima. 

 

Dan blijkt heel veel niet op je bordje thuis te horen. Of niet op de manier zoals je het nu doet. Al die zaken die je nu veel energie kosten. Waar je over piekert en tobt. Omdat je denkt dat het er nu eenmaal bij hoort, of dat het zou moeten kunnen. Maar wat zou er allemaal kunnen veranderen als je wordt geholpen om echt effectief na te denken over wat je doet, hoe je het doet en waarom? 

 

 

Dan ga je eindelijk voluit bloeien. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0