· 

In vier stappen naar een zomer met meer ontspanning en minder stress

Zin in de zomer hebben we (bijna) allemaal. Rust, zon, vakantie, en vooral: bijtanken na het afgelopen jaar waarin zo ontzettend veel anders was. De verwachting van de vakantie is dan ook hooggespannen. En dat alleen al zorgt voor veel vrouwen juist voor extra spanning en (vakantie) stress.

 

Ons gevoel van teleurstelling, schuldgevoel, tekortschieten of onvrede heeft vaak te maken met onze verwachtingen.

 

We hebben duidelijke plaatjes in ons hoofd. Een helder beeld van hoe het zou moeten zijn. Of het nu gaat om je carrière, je huis, je gezondheid, het moederschap, òf om die vakantie. Maar de realiteit is vaak anders. En dat levert vervolgens nog meer onvrede en stress op. Soms zelfs extra schuldgevoel, want "als ik het anders had aangepakt dan had iedereen een fijnere vakantie gehad..." Terwijl je deze zomer ongetwijfeld juist even afstand wil nemen van al het gedoe en geregel.

Maar het kan anders. Je kunt nog deze zomer de (vakantie) stress verminderen - en soms zelfs voorkomen - door jezelf vooraf de volgende vragen te stellen:

 1. Wat is mijn verwachting van de vakantie? Welk plaatje heb ik in mijn hoofd?
  Misschien denk je aan 3 weken volle zon. Of zie je direct een heerlijke, relaxte tijd met je gezin waarin iedereen het naar z’n zin heeft. Misschien wil je iedere dag een andere activiteit - of juist liever twee weken rustig zitten met een boek. Het maakt niet uit wat je beeld is, als je je er maar bewust van bent.

 2. Is dat in lijn met de vakantie die op de planning staat? 
  Eigenlijk is de vraag daarmee: hoe realistisch is dat, als je kijkt naar wat je deze vakantie gaat doen? Wat is de kans op zonnig weer op de locatie waar je bent? Hoe relaxed is jouw huishouden normaal gesproken? Wil iedereen in je reisgezelschap hetzelfde als het gaat om ontspanning? Hoe goed ben jij in afschakelen en van '100 naar 0 gaan' in een paar dagen, of zelfs uren? Kortom, kan je vakantie voldoen aan al die verwachtingen of wordt dat zelfs op papier al vrij lastig?

 3. Waar ben ik naar op zoek? 
  De kans is groot dat je hiervoor kunt kijken naar je antwoorden op de eerste vraag. Want je baseert je plaatje van de ideale vakantie vaak op wat je graag zou willen. Het helpt als je je eerdere antwoorden daarbij niet ziet als doel, maar als een middel. Wat zou 3 weken volle zon zo fijn maken, wat doet dat voor je? Wat maakt het zo belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft en ontspannen is, wat gebeurt er dan in jouw gezin? Of, wat is er zo fijn aan iedere dag een andere activiteit op de planning hebben, en waar moet het aan voldoen om een geslaagd uitje te zijn? Kortom: waar ben je nu vooral naar op zoek?

 4. Wat moet ik dan (niet) doen? 
  Misschien is het al genoeg om je verwachting van 3 weken volle zon bij te stellen. Misschien betekent het minder plannen, of juist meer. Of niet alles zelf willen doen, maar juist om hulp vragen. Misschien moet je een dag later vertrekken en je out of office al een dag eerder aanzetten. Misschien moeten jullie duidelijke afspraken maken over werkmail checken. Misschien blijk je enorm te malen over alle verschillende maatregelen en het onverwachte..... Wat het ook is, benoem het. En kijk wat je zelf kunt doen om het makkelijker te maken. Zonder je daar schuldig over te voelen. (En vergeet niet om te kijken wat je doet waarmee je het stiekem nog moeilijker maakt voor jezelf en/of anderen.) Je kunt je doelen vrijwel altijd op verschillende manieren halen. Maar dan moet je die doelen wel eerst helder hebben.

Vakantie doelen stellen. En dan ook nog eens bedenken hoe je die doelen kunt halen. Het klinkt misschien onlogisch, of als nog meer extra werk... Maar juist als een goede vakantie zo belangrijk is helpt het om vooraf te bedenken hoe je dat gaat doen en om dat te bespreken. En het gaat daarbij niet om nu nog een andere vakantie boeken, om alles tot op de minuut uit te stippelen, of om je krampachtig te moeten vasthouden aan dat nieuwe plan. Het gaat er om dat je je bewust bent van wat jij en je reisgenoten nodig hebben om de (vakantie) stress te beperken en om echt op te kunnen laden. En vaak doen een paar kleine aanpassingen daarbij al wonderen.

 

Happy Summer!